• +30.25410.70041

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟ ΞΑΝΘΗΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟ ΞΑΝΘΗΣ

Ξάνθη, 17 Ιουνίου 2016

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε Ξάνθης,

με μεγάλη χαρά πληροφορήθηκα πέρυσι την δημιουργία και διαμόρφωση ειδικού χώρου για τα ζώα συντροφιάς εντός του θεματικού πάρκου στο Λιμνίο.

Όμως δυστυχώς με αντίστοιχα μεγάλη απογοήτευση αντίκρισα  τελικά το «έτοιμο» πάρκο που παραδόθηκε στους δημότες που οφείλει – ως μοναδικό πάρκο σκύλων – να καλύψει υποτίθεται τις ανάγκες 1.500 και πλέον δεσποζόμενων σκύλων. Απογοήτευση, ναι,  διότι αντίκρισα ένα χώρο ιδιαίτερα μικρό με μια πρόχειρη κακοφτιαγμένη περίφραξη, που εκ των πραγμάτων είναι ανίκανη να εμποδίσει τα σκυλιά να εξέρθουν από το χώρο, δεδομένου ότι αφενός μεν είναι πολύ χαμηλή και επιτρέπει στα μεγαλύτερα ζώα να την υπερπηδήσουν, αφετέρου διότι είναι στερείται ειδικού πλέγματος κάτι που έχει σαν συνέπεια, τα μικρότερα σκυλάκια να εξέρχονται άνετα ανάμεσα από τους κάθετους πασσάλους. Πρόκειται λοιπόν για έναν βαρετό στην κυριολεξία χώρο, που δεν διαθέτει κανέναν εξοπλισμό (για ειδικό εξοπλισμό εκπαίδευσης ούτε λόγος να γίνεται), ουδεμία πρόβλεψη για τις ανάγκες των σκύλων και  ούτε ένα υπόστεγο για τους ιδιοκτήτες. Το πάρκο αυτό είναι παντελώς αφιλόξενο τόσο για τα σκυλιά όσο και για τους ιδιοκτήτες τους. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν διαθέτει καν νερό. Μα είναι δυνατόν;  Βάλτε μια βρύση επιτέλους!!!   

Ο Κανονισμός λειτουργίας του πάρκου μετά την σχετική κανονιστική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης προβλέπει ωράριο λειτουργίας, το οποίο υποχρεώνει ή μάλλον επιτρέπει τους ιδιοκτήτες των σκύλων να    επισκέπτονται το πάρκο από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 08:00 μ.μ..

Κύριε Δήμαρχε, εσείς  ξέρετε κανέναν σκύλο που μπορεί να περιμένει μέχρι τις 10 το πρωί να κάνει την ανάγκη του; Ξέρετε κανέναν εργαζόμενο ιδιοκτήτη σκύλου που έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί το πάρκο μετά τις 10π.μ.;  Τους καλοκαιρινούς μήνες κλειδώνετε το  πάρκο στις 08:00 μ.μ., όταν δηλαδή η ζέστη είναι ακόμη αφόρητη. Προς τι λοιπόν το ωράριο αυτό που δεν εξυπηρετεί κανέναν; Τα σκυλιά ως γνωστόν το καλοκαίρι πρέπει να βγαίνουν πολύ νωρίς το πρωί και πολύ αργά το βράδυ. Ολα τα παραπάνω αλλά και πολλά άλλα ζητήματα –  όπως θα έχετε διαπιστώσει ήδη –  έχουν απομακρύνει τον κόσμο από το συγκεκριμένο πάρκο. Το απαράδεκτο και χωρίς νόημα ωράριο του κανονισμού λειτουργίας  του πάρκου σε συνδυασμό με την έλλειψη βασικών αναγκών, έχουν καταστήσει το συγκεκριμένο πάρκο άχρηστο για το ευρύ κοινό.

Πολλοί ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν και στράφηκαν σε εναλλακτικές λύσεις. Αναζήτησαν ως γνωστόν περιφραγμένα πάρκα αναψυχής (όχι παιδικές χαρές) που με τον καιρό είχαν υποβαθμιστεί και που σχεδόν δεν χρησιμοποιούνταν πλέον από τους δημότες, προκειμένου να καλύψουν έστω και στο ελάχιστο τις ανάγκες των τετράποδων φίλων τους. 

Ετσι λ.χ. εδώ και 2 και πλέον μήνες ορισμένοι ιδιοκτήτες  άρχισαν να επισκέπτονται το πάρκο αναψυχής  πίσω από το Διοικητήριο (με είσοδο επί της οδού Γκίφχορν). Το πάρκο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια ήταν παντελώς αφύλαχτο (ορθάνοιχτη η πόρτα επι 24ώρου βάσεως) ενώ ως γνωστόν είχε καταστεί στέκι ναρκομανών και χώρος αφόδευσης μεθυσμένων και αστέγων. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν άρχισαν δειλά δειλά να καθαρίζουν το πάρκο, να το φροντίζουν, να ελέγχουν την περίφραξή του και γενικά να μεριμνούν για την ασφάλειά του. Είχαν δημιουργήσει μέχρι και εβδομαδιαίο πρόγραμμα καθαριότητας με ανάθεση ειδικών καθηκόντων σε συγκεκριμένα μέλη.  Με τον καιρό λοιπόν τα απογεύματα το συγκεκριμένο πάρκο άρχισε να σφύζει από ζωή χωρίς όμως να εμποδίζεται η προσέλευση δημοτών. Πρέπει να τονιστεί πως κανένα σκυλί δεν παραμένει ελεύθερο άπαξ και εισέλθει δημότης ενήλικας ή παιδί στο πάρκο.

Τα γύρω καταστήματα αύξησαν τις πωλήσεις τους, τα σκυλιά έπαιζαν στην άκρη του πάρκου χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα ενώ οι ιδιοκτήτες απολάμβαναν το καφεδάκι τους κάτω από το κιόσκι, κάνοντας συνεχώς νέες  γνωριμίες.  Με λίγα λόγια το συγκεκριμένο πάρκο αναψυχής, από αφιλόξενο και βρώμικο άρχισε να γίνεται σημείο αναφοράς και πόλος έλξης αρκετών δημοτών,  όχι μόνον  ιδιοκτητών αλλά και φίλων δεσποζόμενων ζώων. Θα πρέπει να σημειωθεί πως άρχισαν να επισκέπτονται δεκάδες νεαρές μητέρες με τα παιδιά τους το πάρκο, μόνον και μόνον για να γνωριστούν και να παίξουν με τα όμορφα σκυλάκια. Αρκετοί οι υπερήλικες που ερχόντουσαν να ηρεμήσουν παρατηρώντας το ανέμελο παιχνίδι των τετράποδων.

Μετά όμως από καταγγελίες καλοπροαίρετων γειτόνων και ιδιοκτητών όμορων καταστημάτων «αναγκαστήκατε» και λάβατε μέτρα ενάντια στην όμορφη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί. Ειδικότερα και ενώ όπως προανέφερα το πάρκο ήταν ανέκαθεν αφύλαχτο με ανοιχτή την πόρτα του, χωρίς ωράριο λειτουργίας, εσείς μετά από καταγγελία  συγκεκριμένου δημότη, ορίσατε δημοτικό υπάλληλο προκειμένου να εφαρμόσει ωράριο λειτουργίας  (10:00 – 21:00) χωρίς δε να υπάρχει σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την ειδική εντολή να κλειδώνει κάθε βράδυ την πόρτα. Σαν να μην έφτανε αυτό και επειδή προφανώς οι καταγγελίες των καλοθελητών συνεχίστηκαν, τοποθετήσατε και πληρώνετε άκουσον άκουσον δύο (2) δημοτικούς υπαλλήλους ως φύλακες στο εν λόγω πάρκο αναψυχής προκειμένου να ελέγχουν αν οι ιδιοκτήτες των σκύλων παραβιάζουν το νόμο. Τους δώσατε μάλιστα (η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου)  ρητή εντολή να καλούν την αστυνομία όποτε αντιληφθούν σκύλο που δεν είναι δεμένος. Σε καθημερινή βάση όμως εισέρχονται τουλάχιστον 5-6 αδέσποτα σκυλάκια εντός του πάρκου για να πιούν νερό για τα οποία όμως δεν ενδιαφέρεται κανείς από εσάς. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός που συνέβη πριν από μία εβδομάδα περίπου: Μια ομάδα έξι (6) αστυνομικών εισέβαλλαν ξαφνικά στο πάρκο προκειμένου να ελέγξει αν τα σκυλιά είναι όλα δεμένα. Ούτε τράπεζα να είχαν ληστέψει οι άνθρωποι… Η καταγγελία και αυτή την φορά έγινε φυσικά από δημότη που ΔΕΝ βρισκόταν στο πάρκο.

Κύριε Δήμαρχε, φρονώ πως υπάρχουν ευκολότεροι και λιγότερο δαπανηροί τρόποι αντιμετώπισης του συγκεκριμένου ζητήματος. Αναβαθμίστε το ήδη υπάρχον πάρκο, βάλτε νερό, μεγαλώστε το, τοποθετήστε κιόσκι και αναπροσαρμόστε το ωράριο λειτουργίας ανάλογα με τις ανάγκες των σκύλων.  Αλλως προβείτε σε περίφραξη τμήματος του συγκεκριμένου πάρκου και χαρακτηρισμού αυτού ως πάρκου αναψυχής σκύλων. Το κόστος δεν θα υπερέβαινε το ποσό των  1000 ευρώ.

Δεν είναι ανάγκη να πληρώνετε δύο υπαλλήλους και να επιβαρύνετε τον προϋπολογισμό του Δήμου μας μόνο και μόνον για να ικανοποιήσετε τις όποιες ανάγκες ή άλλως τις επιθυμίες των ελάχιστων συνδημοτών που ενοχλούνται  από τον κόσμο στο πάρκο. Ξέρετε πολύ καλά πως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ούτε παιδιά έχουν, ούτε και πρόθεση έχουν να επισκεφθούν το πάρκο. Η εμπάθειά τους για τα σκυλιά είναι τόση που δεν θα εκπλαγόμουν, αν το επόμενο διάστημα έφευγε κάποιο από τα σκυλάκια λόγω φόλας.  Δεν είναι ανάγκη λοιπόν να επιδεικνύετε εσείς ή μαλλον  οι υπάλληλοί σας τέτοιο ζήλο…

Όποιος ενοχλείται από τα σκυλιά κύριε Δήμαρχε έχει το δικαίωμα να καλέσει την αστυνομία. Δεν χρειάζεται η συνδρομή δημοτικών υπαλλήλων.

 

Μένω με τη προσδοκία της ευόδωσης των προσπαθειών Σας για επίλυση του ζητήματος που ανέκυψε

 

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ 

 

Δημήτρης Δαλίδης

Καλέστε μας
Χάρτης