ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΑΛΙΔΗ

ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ – ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ – ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

στις 12 Σεπτεμβρίου, 2013, Δημοσιεύτηκε από ,

Η Ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006. Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης (ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής και συναισθηματικής), διώκεται από το Νόμο. Η ενδοοικογενειακή βία περιλαμβάνει, συνήθως, πέραν της προσβολής της προσωπικότητας του θύματος, μια σειρά αδικημάτων όπως την εξύβριση, παράνομη βία, απειλή, παράνομη κατακράτηση, σωματική βλάβη τον βιασμό κ.λπ. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί πως η  άσκηση ενδοοικογενειακής βίας αποτελεί αιτία διαζυγίου με ευθύνη του δράστη.

Στην περίπτωση λοιπόν που ένας εκ των συζύγων έχει αποφασίσει να χωρίσει επειδή αντιμετωπίζει μέσα στο γάμο του καταστάσεις βίας (οποιαδήποτε μορφής), δεν υποχρεούται να αναμένει την έκδοση του διαζυγίου για να αποχωρήσει από το σπίτι. Ο νόμος του δίδει τη δυνατότητα να ζητήσει με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων μετοίκησης την ΑΜΕΣΗ απομάκρυνση του συζύγου από την οικογενειακή στέγη, ναι ακόμη και στην περίπτωση που το σπίτι ανήκει στον σύζυγο που ασκεί τη βία. Το δικαστήριο, αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις,  μπορεί διατάξει άμεσα – ακόμη και αυθημερόν – με προσωρινή διαταγή την απομάκρυνση του συζύγου, που ασκεί τη βία.

Θα πρέπει να ξέρεις: Στην περίπτωση που υφίστασαι κακοποίηση από τον σύζυγό σου υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να προστατεύσεις εσένα και τα παιδιά σου.

 

Καλέστε μας
Χάρτης